DNA ve Kanser İlişkisi
DNA her hücrede bulunur ve o hücrenin her türlü aktivitesini kontrol eder. Normal hücre çoğalması ve programlı ölümü DNA tarafından kontrol edilir. DNA molekül yapısında meydana gelen bir değişme, ilgili genin değişmesi demektir. Buna bağlı olarak o genin kontrol ettiği yapı ve fonksiyonlarda değişir. Normalde vücudumuz hasarlı DNA’ları tamir eder. Fakat kanserli hücre oluştuğu zaman onun DNA’sı kontrol edilemez. Bu da kontrolsüz hücre çoğalmasına ve anormal fonksiyonal özellik gösteren hücrelerin gelişmesine neden olur.
Bazı durumlarda DNA’daki hasar nesilden nesile geçer ve bu yolla kalıtsal kanserler gözlenir.
Çoğu zaman DNA’daki hasar çevresel faktörlerle olur. Örneğin sigara içilmesi sonucu oluşan DNA’daki hasar başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanserin gelişmesine neden olur.
Kanser sıklıkla bir şişlik, kitle (tümör) olarak karşımıza çıkar. Kalın bağırsak kanseri de bağırsak duvarında bir kitle oluşturur. Bu kitle zaman içinde büyüyerek bağırsak lümenini tıkayabilir. Bunun yanında bazı kanserler örneğin lösemi (kan kanseri) kitle (tümör) oluşturmaz. Bunu yerine kanda veya kan üreten organ ve dokularda kanserli hücreler barındırır.
Kanser üzerine daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ.