Günlük Ostomi Bakımı
Ostomi sonrası çoğu insan torba ile yaşam kalitesinin hiçbir zaman önceki gibi olmayacağını düşünür. Hiç şüphesiz ilk zamanlar torba ile yaşam (stoma ile yaşam) çok sıkıntılı olabilir. Fakat zaman içinde hastalar bu duruma adapte olur ve eskiden yaptığı tüm aktiviteleri yapabilirler. Hastalar kendileri söylemedikçe hiç kimse onların torba ile yaşadığını dışarıdan bakarak anlayamaz. Torba giysilerinin altında ve kokuya neden olmadığı için etraftan fark edilmesi pek kolay değildir. Hastalar zaman içinde eskiden yaptıkları tüm sporları yapabilecek duruma gelirler.
Stomalı bireylerde fizyolojik ve sosyal sorunların yanı sıra psikolojik sorunlarda görülmektedir. Bunların arasında beden imgesinde değişme, depresyon, cinsel sorunlar vb. yer almaktadır. Ameliyat sonrasında hastaların stomaya uyumu uzun zaman alabilmektedir. Stomalı hasta kendini normal bir kişi olarak kabul etmeyebilir, işe yaramadığını ve artık normal bir yaşam süremeyeceğini düşünebilir. Oysa stomalı bireylerin karşılaştıkları bu sorunlar uygun bakım ile önemli ölçüde azaltılabilmekte ve hatta zamanla tamamen önlenebilmektedir.
Stoma (ostomi) oluşturulduktan sonra cerrah veya bir stoma hemşiresi (enterostomal terapist) stoma torbasının nasıl kullanılacağını öğretecektir. Torba vücuda tutunan yapışkan cilt adaptörü ile birlikte özel bir plastikten yapılır. Stoma torbalarının çeşitli tipleri ve büyüklükleri mevcuttur. Torba birkaç sefer kullanıldıktan sonra yenisi ile değiştirilebilir. Torba bağırsak içeriği ile dolduğu zaman isteğe bağlı olarak boşaltılabileceği gibi atılarak yeni torba da takılabilir.
Torba sistemleri güvenlidir. Vücuda tutunan, cilde yapışan ve güvenli adaptörlere sahip torba sistemleri mevcuttur. Kokunun dışarı çıkmasını engelleyen fitrelere sahip torbaların 24-72 saat arayla (kullanılan torbanın tipine / markasına göre değişmektedir), adaptöründe 3-5 gün arayla değiştirilmesi gerekir. Torbayı ara sıra elimizle kontrol edip, yarısı dolduğunda boşaltılması gerekir. Eğer boşaltılmazsa torbanın adaptörden ayrılmasına veya sızıntıya neden olabilmektedir. Genellikle bu durumlar sık görülmez.
Stoma ile ilgili ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN.