Her Şişlik ve Kitle Kanser Değildir!
Kanser sıklıkla bir şişlik, kitle (tümör) olarak karşımıza çıkar. Kalın bağırsak kanseri de bağırsak duvarında bir kitle oluşturur. Bu kitle zaman içinde büyüyerek bağırsak lümenini tıkayabilir. Bunun yanında bazı kanserler örneğin lösemi (kan kanseri) kitle (tümör) oluşturmaz. Bunu yerine kanda veya kan üreten organ ve dokularda kanserli hücreler barındırır.
Kolon Kanseri
Vücudumuzda oluşan her şişlik ve kitle kanser bulgusu değildir. Örneğin yağ bezesi iyi huylu (kanser olmayan, benign, selim) bir tümördür. İyi huylu tümörler vücuda, çevre organlara yayılmaz (metastaz yapmazlar) ve hayatı tehdit etmez.
Her kanser hücresinin davranış şekli birbirinden farklıdır. Kanser hücreleri kaynaklandığı doku ve organa göre davranış gösterir. Örneğin akciğer kanseri ve kalın bağırsak kanserinin büyüme hızları, yayılımları ve tedaviye cevapları farklı farklıdır. Bu nedenle her kanser için farklı tedavi yönteminin seçilmesi gerekir.
Kanser tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci en yüksek ölüm nedenidir. Yaklaşık olarak erkek nüfusunun yarısına yakını ve kadın nüfusun üçte birinden biraz fazlası tüm yaşamları boyunca kansere yakalanır. Günümüzde milyonlarca insan kanser ile yaşamaya devam etmektedir.
Kanser gelişmesine neden olan risk faktörleri, kişinin yaşam şekli, diyeti, kötü alışkanlıkları (örneğin; sigara) ile yakından ilişkilidir.
Kanser üzerine daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ.
Kanser ve DNA ilişkisi hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ.