Kolostomi Ameliyatı Sonrası Yaşam
Kolostomi ameliyatından sonra da oldukça aktif bir yaşam tarzınız olabilir. Alışmanız biraz zaman alabilecek olsa da hayatınızla ilgili birkaç düzenleme yaptıktan sonra kolostomi öncesi yaşamınızda yaptığınız her şeyi kolostomili iken de yapabileceğinizi göreceksiniz. ⠀
Stoma Torbası (Ostomi Torbası) ile Fiziksel Aktiviteler
Ostomi torbası (stoma torbası) hastanın egzersiz yapmasına veya bedenen aktif bir insan olmasına engel değildir. Mücadele gerektiren sporlar, sert dövüş ve halter dışında; ameliyat öncesi yapılan fiziksel aktivitelere devam edilebilir. Stoması olan ve aktivitelerinde herhangi bir kısıtlama olmayan atletler mevcuttur. Yüzme, dağcılık ve teniste çok başarılı stomalı bireylerin olduğunu da bilmelisiniz. Yalnızca ağır işlerden ve ağırlık kaldırmaktan uzak durmalısınız.
Stoma (Ostomi) ile Çalışma Hayatı Ve Yolculuk
Stoma (ostomi) ameliyatından sonra iyileşme süresi ortalama 6 – 8 haftadır. Bu süre sonunda doktorunuza danışarak iş yaşamınıza geri dönebilirsiniz. İş yerindeki arkadaşlarınıza stomanızdan bahsetmek zorunda değilsiniz. Elbisenizin altında kalacağı için dışarıdan siz söylemedikçe anlaşılması pek mümkün değildir.
Stoma malzemeleri bulunan çantayı her zaman yanınızda taşımalısınız.
Stomalı olmak yolculuk için engel değildir. Her ihtimale karşı gideceğiniz yerde kullandığınız stoma ürün satıcısının adresini ve stomaterapi hemşirenizin telefonunu öğreniniz. Diğer önemli bir nokta da emniyet kemerini stoma torbasının altından veya üzerinden bağlamanızdır.
Stoma (Ostomi) ve Cinsel Hayat
Stomalı çoğu hasta cinsel aktivitesini devam ettirebilmektedir. Stoması olan çoğu hastanın eşlerinin torbaları hakkında ne düşüneceği konusunda endişeleri vardır. Bu değişiklik, yardımlaşma, zaman ve sabırla aşılabilir. Cinsel ilişki öncesinde torbanın boşaltılması veya değişimi çok önemlidir. Torbanın renkli iç çamaşır ile kamufle edilmesi tavsiye edilir.
Erkeklerde, kanser nedeni ile aşağı rektumun çıkarılması rektuma yakın seyreden sinirlerin yaralanması nedeni ile cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir. Bunun stoma ile ilgisi yoktur. Eğer cerrahi prosedür rektumun çıkarılmasını gerektirecekse ameliyattan önce cinsel fonksiyonlarla ilgili olarak cerrahtan bilgi alınabilir.
Stomasını kabullenmiş ve yaşamla barışık olan birini stoma açılacak bir hastayla görüştürmek çok faydalıdır. Bu randevu cerrah yada hemşire tarafından ayarlanabilir.
Stoma (Ostomi) ve Hamilelik
Zamanla büyüyen karın dolayısıyla stomayı görmek zorlaşabilir. Bu durumda ayna karşısında stomayı görerek bakımını yapmalıdır veya yakınlarından yardım almalıdır. Stomalı kadınlar isterlerse ve tıbbi nedenlere bağlı olarak bir sakınca yoksa hamile kalabilir. Doğum sonrasında bebeğini torbayı boşalttıktan sonra emzirmelidirler.
*Kolostomi bir Stoma çeşididir. Stoma ile ilgili ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN.