Rektosel Nedir?
Rektosel Nedir?
Kalın bağırsağın son bölümü olan rektumun, kadınlarda hazneye (vajinaya) doğru bir cep (keselenme) yapmasına rektosel denir. Dışkılama sırasındaki ıkınma ile bu keselenme (balonlaşma) iyice belirginleşir. Kadında rektum ön duvarı ile haznenin (vajen) arka duvarı komşudur. Hazne (vajen) ile kalın bağırsağın son bölümü olan rektum arasında destek dokusu ile kaplı alana rektovajinal septum denir. Rektovajinal septumdaki zayıf bir alandan rektum ön duvarı vajinaya doğru fıtıklaşır.
Rektumdan başka organlarda vajinaya doğru cep yapabilirler. Bazı vakalarda pelvik taban kaslarındaki ve destek dokudaki zayıflık nedeni ile rektosel ile birlikte diğer durumlarda (sistosel, enterosel) bulunabilir. Örneğin idrar torbasının hazneye (vajinaya) girmesine sistosel, ince bağırsakların girmesine enterosel denir.
Sistosel
İdrar torbasının hazneye (vajinaya) doğru kesecikleşmesidir.
Enterosel
İnce bağırsakların hazneye (vajinaya) doğru kesecikleşmesidir.
Prolapsus
Kalın bağırsağın son kısmının makattan dışarı çıkması (prolapsus) ve dışkı kontrolünün bozulması da (inkontinans) bu duruma ek olarak bulunabilir.
Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Nasıl Gelişir ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Hamilelik ve Doğum
Hamilelik ve gebelik rektoselin (Bağırsak Fıtığının) en önemli nedenlerinden biridir. Uzamış zorlu doğumlar, doğum sayısının fazla olması, doğumda forceps kullanımı ve makatı kontrol eden kasların zarar görmesi tetikleyen faktörlerdir. Sezeryan ile doğum yapan kadınlarda bu durum daha az görülmektedir. Ender olarak, hiç doğurmamış veya genç kadınlarda da rektosel olabilir. Rahmin ameliyatla çıkarılması (histerektomi) sonucunda da rahatsızlık görülebilmektedir.Pelvik Taban Kasları Üzerinde Oluşan Baskı
Pelvik taban kaslarındaki zayıflama rektoselin bir diğer nedenidir. Buna neden olan durumlar;
- Kronik kabızlık ve ıkınma gerektiren bağırsak hareketleri
- Kronik öksürük veya bronşit
- Sık sık ağır kaldırma
- Tuvalette uzun süre oturma
- Aşırı kilo
Yaş
Pelvik taban kaslarının yaş ile beraber elastikiyetini kaybetmesi ve zayıflaması sonucu görülme olasılığı artmaktadır.
Genetik Yapı
Bazı kadınlar zayıf pelvik kas yapısı ile dünyaya gelmektedir. Bu kişilerde hastalığın görülme olasılığı normal kas yapısı bulunan kadınlara göre yüksektir.
Rektosel Bulgu ve Belirtileri için TIKLAYINIZ.