Stoma (Ostomi) ve Beslenme

Stomalı bireyler istedikleri her şeyi yiyebilirler. Ancak beslenmenin iyi dengelenmiş olması gerekmektedir. Aşırı kilo alma, yetersiz beslenme, gaz, koku problemleri ile karşılaşmamak için beslenmede göz önüne alınması gereken bazı noktalar vardır. Bazı basit öneriler yararlı olabilir;

  • Yemeklerin iyice çiğnenmesi
  • Yemeği yavaş yemek
  • Öğünlerin düzenli olması
  • Dengeli beslenme
  • Yemek sırasında konuşulmaması
  • Aşırı yağlı ve şekerli besinlerden kaçınılması
  • Günde en az 1,5 – 2 litre su içilmesi

Bazı gıdalar hakkında aşağıdaki bilgiler önemlidir;

Kokuyu Arttıran Yiyecekler

Yumurta, balık, soğan, kuru baklagiller, kuşkonmaz, lahana

Gazı Arttıran Yiyecek ve İçecekler

Fasulye, lahana, karnabahar, bezelye, turp, mısır, salatalık, mantar, bezelye, nohut, ıspanak, bira, soda, kola, süt ürünleri

Kokuyu Baskılayabilecek Yiyecekler

Yoğurt, yayık ayranı, nane şekeri

Dışkıyı Katılaştıracak Yiyecek ve İçecekler

Elma, muz, şeftali, peynir, pirinç lapası, yoğurt, şehriye, patates püresi, kaynamış süt, makarna, vb.

Dışkıyı Sıvılaştıracak Yiyecek ve İçecekler

Bira ve alkollü içecekler, taze meyveler (muz, elma, şeftali dışında), üzüm, yeşil fasulye, erik, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, ıspanak, tatlandırıcılar, çiğ sebzeler, çikolata vb.

Yüksek Lif (Fiber) İçeren Gıdalar Bağırsak Tıkanıklığı Yapabilir

Kurutulmuş meyve, greyfurt, portakal, patlamış mısır, kabuklu yemişler (fındık, ceviz), kuru üzüm, kereviz, çekirdek, lahana salatası

*Kolostomi bir Stoma çeşididir. Stoma ile ilgili ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN.

Bağırsak Hastalıkları ve Uygulamaları ile ilgili detaylı bilgi için : kolorektalcerrah.com